Wat je kan en mag

Sporten tijdens je zwangerschap

Heb je onlangs ontdekt dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Dit is een tijd waarin je wilt genieten maar het kan ook een tijd vol emoties en gedachten zijn. Het is heel gewoon om je onzeker te voelen over wat je wel en niet mag, wel en niet moet doen, op alle gebieden van je leven. Om twijfel en vragen over sporten tijdens je zwangerschap weg te nemen zetten we hier alle feiten over beweging tijdens de zwangerschap voor je op een rijtje!

Is het veilig om tijdens je zwangerschap mee te doen aan groepslessen?
Vaak krijgen wij de vraag of het ‘veilig’ is om door te gaan met groepslessen tijdens de zwangerschap;

Als je zwangerschap door het medisch team dat je verzorgt als laag risico wordt beschouwd, is het veilig en zelfs heel gezond om regelmatig lichaamsbeweging te blijven nemen. Wat je lichaam voor de zwangerschap ook gewend was te doen, van yoga tot hardlopen en zwemmen tot krachttraining, is een prima uitgangspunt.

Het is de intensiteit van de training die je moet aanpassen. In plaats van te streven naar progressie en persoonlijke records, moet je streven naar een gelukkige, gezonde beweging die je ledematen los en je spieren gespierd houdt. Je lichaam ondergaat de meest intense work-out van zijn leven, een work-out van 9 maanden (en dat is voordat we bij het ouderschap komen!), dus het is niet nodig om jezelf in de les tot het uiterste te drijven.

Er is geen bewijs dat regelmatige, matige lichaamsbeweging nadelige gevolgen heeft voor zwangerschappen met een laag risico. Er zijn zelfs veel aanwijzingen dat lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap goed is voor lichaam en geest. Blijf dus in beweging, op de manier die voor je lichaam op die dag goed voelt.

do en dont's per trimester

Houdt dit de komende maanden in gedachte

Week 1 tot 12
In het eerste trimester (week 1-12) gaat je lichaam letterlijk van nul naar held, van niets naar iets, en alles binnenin is nog heel kwetsbaar. Het komt ook vaak voor dat je je weinig energiek, misselijk of duizelig voelt. Dit is het trimester om je te concentreren op lopen als belangrijkste vorm van beweging. Naarmate de weken vorderen, zal de misselijkheid afnemen en zul je je klaar voelen om meer te bewegen. Maar langzaam en gestaag is het antwoord voor de eerste drie maanden.

Week 13 tot 26
In het tweede trimester (13-26 weken) voel je hopelijk een hernieuwd gevoel van energie. Nu is het tijd om terug te gaan naar je ‘normale’ bewegingsroutine, met gematigde intensiteit. Je lichaam maakt nu relaxine aan, een hormoon dat je spieren losser maakt als voorbereiding op wat komen gaat. Doe daarom rustig aan met vooroverbuigingen en stretches. Blijf eraan denken dat beweging tijdens de zwangerschap niet bedoeld is om je maximum te bereiken, maar om regelmatig maar voorzichtig te bewegen. Neem zeker een kijkje bij onze Mama Flow en Mama Strong lessen!

Week 27 tot 42
In het derde trimester kan je je wat zwaarder en zelfs onstabiel gaan voelen. Kortademigheid is nu ook merkbaarder. Blijf naar je lichaam luisteren. Vergeet niet dat het 24-7 bezig is met de work-out van je leven. Respecteer en eer dat. Doe alleen wat positief voor, en aanvullend aan je lichaam voelt.

Vanaf de geboorte en daarna

In het vierde trimester (vanaf de geboorte en daarna) zul je je waarschijnlijk behoorlijk afgemat voelen, soms uitgeput. Je lichaam heeft veel te herstellen en heeft nog veel te doen. Nogmaals, respecteer en eer het. Je zult weten wanneer het goed voelt om weer te gaan bewegen. Zachte wandelingen kunnen vrij snel gaan (het is een geweldige manier om een baby in slaap te sussen!).

Neem daarna de tijd
Yoga, hardlopen, krachttraining – ze gaan nergens heen. Dit is een enorm speciale tijd die je niet opnieuw kunt beleven. Absorbeer elk moment, koester de herinneringen die ontstaan. We zien je wel weer op de mat, dat weten we zeker.

 

Onze zwangerschapslessen
een één op één sessie

Nog steeds onzeker of heb je vragen?

Als je nog steeds onzeker bent of meer begeleiding wilt, kunnen we je een privé één-op-één sessie met Maggie Walker aanbevelen (gecertificeerd in Prenatale/Postnatale Yoga, Geboorte Educatie en Doula service, met meer dan 13 jaar ervaring). Maggie kan je specifieke zorgen aanpakken en je beweging precies afstemmen op wat je nodig hebt.

Vragen? Stuur een mailtje – hey@ygstudios.nl 

Stay up to date, follow your favorite Yogastudio in Rotterdam Centrum on InstagramFacebook or subscribe to our mailing list.

 

Meer over Maggie