get in control

THE POWER OF BREATH

Diep inademen, buik en ribbenkast uitzetten, longen vullen.

 

Adem nu langzaam diep uit, en laat het gecontroleerd los.

 

Nogmaals, adem diep en langzaam in, en adem daarna rustig en gelijkmatig uit…

Zelfs als je maar één yogales in je hele leven hebt gevolgd, zul je de leraar je adem hebben horen noemen. Dat komt omdat het een van de drie hoofdcomponenten is die een yogabeoefening vormen – beweging van het lichaam, gecoördineerd met beweging van de adem, gecoördineerd met stilte van de geest.

 

Vroeger (in de yogatijd) leerden de studenten niet alleen lichamelijke bewegingen, maar ook pranayama, wat, eenvoudig gezegd, de beheersing van de ademhaling is. Fundamenteel voor het concept van yoga was, en is nog steeds, het streven naar verruiming en beheersing van de adem, of, zoals het toen werd genoemd, “levenskracht”. Adem staat gelijk aan leven, dus waarom zouden we niet leren hoe we zowel de adem als het leven kunnen verruimen, verdiepen en verlengen? Klinkt logisch voor ons!

 

get to it

breathing exercises

Pranayama oefeningen variëren van eenvoudig en ontspannend tot uitdagend en zweterig. Je kunt er een doen aan het begin of aan het eind van je beoefening, of je kunt zelfs een hele les aan de ademhaling wijden. Je hebt er geen apparatuur voor nodig, je kunt het overal ter wereld doen, en je voelt je er net zo goed bij als wanneer je een heel uur hebt bewogen. Kom op, wat is er niet om van te houden?

*Klik op de knop hieronder om 3 ademhalingstechnieken te ontgrendelen, uitgelegd door Camilla.

breathing exercises
mind, body, brain

SCIENCE OF BREATHING

In de 5000 jaar sinds het ontstaan van yoga, is de wetenschappelijke wereld wakker geworden voor de zeer reële impact van een gecontroleerde ademhaling op onze Psychofysiologische toestand. Contemplatieve neurowetenschap’ is de naam die gegeven wordt aan het onderzoeken van de geest/hersenen/lichaam tijdens contemplatieve praktijken zoals ademhaling, mindfulness en meditatie.  

 

 

Een studie uit 2018 had tot doel een selectie van studies te beoordelen die de fysiologische voordelen van langzaam ademhalen meten. Hoewel het inconsistenties en beperkingen in deze eerdere studies identificeerde, benadrukte het ook gemeenschappelijke bevindingen:

  • gecontroleerde ademhaling triggert ons parasympatisch zenuwstelsel, waardoor we ons rustiger, gelukkiger en meer ontspannen voelen, wat zich zelfs uitstrekt tot het gevoel beter in staat te zijn om de uitdagingen van het leven aan te pakken.
  • ons centrale zenuwstelsel wordt beïnvloed door een gecontroleerde ademhaling, wat een verhoogde alertheid en een lager energieniveau betekent, en minder angst, depressie, woede en verwarring.
  • de neusademhaling, in plaats van de mondademhaling, zou de sleutel kunnen zijn tot het overbrengen van de voordelen van een langzame ademhaling in een psychofysiologisch effect, dankzij specifieke receptoren in de neusholte die in verbinding staan met de hersenen en de activiteit ervan matigen.

Er is meer onderzoek nodig voor een algemeen aanvaarde conclusie over het precieze wat, hoe en waarom van gecontroleerde ademhaling, maar we kunnen het er allemaal over eens zijn dat gecontroleerde ademhaling ons over het algemeen een goed gevoel geeft.

Waarom probeer je geen app?
De app Breathe: relax & focus is een goede plek om te beginnen, of probeer Calm of Headspace voor (betaalde) apps die ook meditaties en ontspanningsoefeningen bevatten. James Nestor heeft de bestseller Het nieuwe ademen, en heeft ook een aantal nuttige ademtechniek video’s op zijn website.

Energize from bottom to top

RISE UP! AWAKENING BREATH FLOW & FLEX

Leer over de kracht van de adem en laat deze je door de hele sessie leiden. Begin met een verkwikkende Flow, gevolgd door bewegingen uit onze Flex-reeks. Daarna kom je tot rust, om te eindigen met opwekkende ritmische ademoefeningen ondersteund door muziek. 

Om je alle hierboven beschreven voordelen te laten ervaren, organiseren we de RiseUp! Awakening Breath Flow & Flex workshop op 19 juni. Deze meeslepende ervaring met een combinatie van yoga, ademhaling en beats wil je niet missen.

Hebben we al gezegd dat het om 05.30 begint en dat Ketelbinkie Koffie op je staat te wachten aan het einde van de gang als je klaar bent?