Hoe delen de sleutel is om samen te komen

sharing = caring

De winter wordt vaak geassocieerd met feesten en vieringen overal ter wereld, vooral op het noordelijk halfrond. Het is een tijd van dichter bij elkaar komen als de kou intreedt. En een van de belangrijkste dingen van samenkomen? Delen.

Delen is fundamenteel voor de mensheid. Het bindt ons samen, laat ons kennismaken met nieuwe dingen, en was ooit zowat de sleutel tot onze overleving als soort. Delen beperkt zich ook niet tot het fysieke – we delen ervaringen, verhalen en emoties met elkaar wat onze banden versterkt en ons helpt elkaar te begrijpen en onze waardering te tonen. Zorgzaam zijn.

Food

Hoe delen de sleutel is om samen te komen

Eten is een middel om elkaar te verbinden, en is van oudsher een centraal punt van samenkomen. Feesten en diners maken vaak deel uit van vieringen, met feestdagen zoals Kerstmis, Thanksgiving, Eid en Rosh Hashanah die culmineren in een grote gezamenlijke maaltijd tussen families en goede vrienden.

Alfredo's Taqueria

Sommige feestdagen hebben echter niet alleen betrekking op de levenden. De Mexicaanse feestdag Día de los Muertos (Dag van de Doden) richt zich op het vieren van leven en dood, en het herdenken en eren van dierbaren die er niet meer zijn. Bijeenkomsten tijdens deze feestdag zijn gericht op het delen van voedsel met elkaar en met overleden dierbaren. Familieleden laten het favoriete eten van hun dierbaren achter op hun graf als offer, zodat zij er in een volgend leven van kunnen genieten. Het is ook gebruikelijk dat de familie en vrienden deze bijzondere traktaties met elkaar delen terwijl ze herinneringen ophalen aan de persoon in kwestie, hun herinnering levend houden en een stukje van hen met elkaar delen.

Snoepjes zijn populair tijdens deze feestdag, maar een absoluut hoofdgerecht is Pan de Muertos – een gezoet brood bestrooid met suiker. Op zoek naar een goed Mexicaans restaurant?  Volg de levensstijl en avonturen van Alfredo Gonzales, Alfredo’s Taqueria brengt u alle geweldige smaken uit het hart van Mexico. Met de beste Mexicaanse straat- en comfortdishes, serieuze drankjes en stedelijke cultuur.

Als eten een geweldige is om samen te komen, wat dacht je er dan van om het eten samen te maken? Verzamel je vrienden voor een workshop bij de Keukenboeren in Rotterdam. Je leert nieuwe technieken, bereidt lekker en gezond eten en maakt mooie herinneringen op.

Ook op het oostelijk halfrond kent deze periode tal van feestdagen en festiviteiten waarbij geschenken worden uitgedeeld. Diwali is een religieus feest dat wordt gevierd door Hindoes, Sikhs en Jains over de hele wereld. Het is een lichtfeest dat tussen oktober en november wordt gevierd en in verband wordt gebracht met Lakshmi – de godin van de voorspoed. Het geven van geschenken tijdens deze feestdag is een eeuwenoude traditie die hoog in aanzien staat. De traditie van geschenken wordt gezien als een manier om liefde, voorspoed, en harmonie te bevorderen. En dat is naar onze mening het beste om te delen.

Cadeaus hoeven ook geen fysieke dingen te zijn! Rotterdamse kunstenaar en uitvinder, Daan Roosegaarde, organiseert tentoonstellingen waarin het gebruik van licht en duisternis centraal staat om verbluffende en dramatische installaties te creëren. Waarom gaat u dit seizoen niet met uw geliefde naar zijn nieuwste tentoonstelling om samen een nieuwe ervaring te beleven?

SPREADING LOVE AND PROSPERITY

seizoen van licht en geschenken

Het geven van geschenken kan ook een manier zijn om cultuur uit te drukken en te delen. Het is vaak een manier om iemand welkom te heten, of het nu een nieuw land, huis of zelfs werk is. Een van de grootste feestdagen die geassocieerd wordt met het geven van geschenken is natuurlijk Kerstmis, en in de meeste landen wordt deze feestdag op de een of andere manier gevierd met het geven van geschenken.

 

spread love
STORIES

DEEL JE BELANGRIJKSTE DETAILS

The house of stories

Laten we eerlijk zijn. Een van de leukste dingen van samenkomen is verhalen uitwisselen. We doen het de hele tijd, meestal zonder het te beseffen. We spreken af met vrienden en familie om belangrijke details uit ons leven te delen, de laatste roddels te horen en elkaar te vermaken met hilarische anekdotes. Het is allemaal verhalen vertellen op een of andere manier of vorm.

Maar voor sommige culturen kan het vertellen van verhalen een centraal punt zijn van samenkomen. De Iraanse cultuur is een opmerkelijk voorbeeld. Naqqāli is een eeuwen oude vorm van dramatisch vertellen, met verhalen die echt of fictief kunnen zijn. Mensen komen samen om te luisteren naar verhalen van Naqqāls – de vertellers. Naqqāli heeft een moeilijk verleden gehad, waarbij de praktijk soms voor periodes van tijd verdween, maar beleeft momenteel een sterke opleving. Naqqāli heeft zo’n belangrijke rol gespeeld in de Iraanse samenleving en cultuur dat het op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed staat.

Voor wie op zoek is naar een stukje Naqqāli voor de deur, biedt Mezrab, het huis van verhalen, een reeks vertelavonden in het hart van Amsterdam. Je zult lachen, je zult huilen en je zult weer lachen. Voor meer details klik op de knop hieronder!

Naqqali

Onze hostess Eva is studente aan de Willem de Kooning Academie en doet mee aan het kunstproject Kunst blijft slapen. Geleend van het Nederlands centrum voor cultureel erfgoed brengen vijf kunstwerken een aantal weken door in de huizen van Rotterdammers. Eva creëert met hen een nieuw kunstwerk op basis van hun interactie met het bestaande werk en persoonlijke ervaringen. Een inspirerend, interactief project, waarvan de resultaten tot en met zondag 14 november te zien zijn in de Rotterdamse Kunsthal.

ART FOR SOCIAL BONDING

KUNST BLIJFT SLAPEN

VISIT THE EXPOSITION
PERSONAL TRAINING

hoe boek ik personal training?

Book a personal session

Zorg ervoor dat u YG Personal credits op uw account heeft staan. Stuur ons een email door op de knop hieronder te drukken en laat ons weten wat je favoriete leraar en tijdvak is.

Wij zullen u helpen uw lichaam en geest in balans te brengen.

Vragen? Stuur ons een mail; hey@yogaground.nl

Blijf op de hoogte, volg uw favoriete Yogastudio in Rotterdam Centrum op InstagramFacebook of schrijf je in voor onze mailing list.