gezond blijven

De wetenschap achter sociale verbondenheid

Mensen zijn van nature sociale wezens, zoveel weten we. Het is de kern van onze overleving sinds dag één. Of we nu werken, thuis zijn, een voorstelling geven of yoga beoefenen, in beide gevallen moeten we ons geliefd voelen en het gevoel hebben erbij te horen, wat we ook doen. Zelfs de meest introverte mensen onder ons hebben een vorm van sociale stimulatie nodig om zichzelf te kunnen zijn en het beste uit zichzelf te halen. Wat te doen en hoe gezond te blijven, lees je in De wetenschap achter sociale verbondenheid.

Maar het is niet alleen onze geest die die broodnodige boost krijgt na het rondhangen met goed gezelschap. Ons lichaam krijgt ook een hele hoop voordelen!

Ja, dat lees je goed. Sterke sociale banden zijn net zo belangrijk voor je gezondheid en welzijn als regelmatig bewegen en goed eten. Eenzaamheid en isolement kunnen zelfs schadelijker zijn voor je gezondheid dan roken.

“Maar hoe dan?” Horen we je vragen. Nou, laat het ons hieronder verder uitleggen.

gezond blijven

De voordelen van sterke sociale banden

De invloed van sterke sociale banden op iemands gezondheid – zowel fysiologisch als psychologisch – is al jaren goed gedocumenteerd. Volwassenen die sterke sociale banden hebben, hebben de neiging langer en gezonder te leven dan degenen die dat niet hebben – zelfs als een volwassene met goede banden over het algemeen een ongezonder dieet of ongezondere gewoonten heeft.

En de wetenschap van sociale verbondenheid en de voordelen daarvan? Het hebben van een goed netwerk van vrienden en familie die je regelmatig ziet kan leiden tot een ongelooflijke 50% verhoogde kans op een langer leven, het versterkt je immuunsysteem en helpt je sneller te herstellen van ziekte.

Waarom? Nou, het komt grotendeels neer op het omgaan met stress. Samenzijn met anderen helpt ons om schadelijke stressniveaus te verlichten, die als ze niet worden aangepakt een negatief effect op lange termijn kunnen hebben op het menselijk lichaam.

Het is dus eigenlijk beter om je te richten op een netwerk van sociale steun met een verscheidenheid aan verschillende soorten relaties – van sport, romantiek, vrienden, werk – om je welzijn en levenskwaliteit op peil te houden. Je kunt nu extra goed netwerken in onze Veerhaven-studio, want we hebben een bar toegevoegd! Hier kun je terecht voor 100% natuurlijke, veganistische en biologische shakes en heerlijke koffie.

We hebben ontdekt dat interactie met anderen niet alleen ons lichaam gezond houdt, maar ook onze hersenen. Het helpt ons ons geheugen en cognitieve vaardigheden te verbeteren, wat onze hersenen kan versterken. Studies hebben aangetoond dat sterke sociale banden zelfs kunnen helpen om de cognitieve reserves te versterken, wat mentale aftakeling kan helpen voorkomen.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL

Voor Remco Claassen is groot leiderschap weten wie je bent en in staat zijn dit om te zetten in voordelen voor anderen. Vraag jezelf af wat de impact is van jouw aanwezigheid op je sociale omgeving? Als je goed in je vel zit, ben je automatisch aantrekkelijker en word je een soort energie-oplaadstation voor anderen.

Voordat je een belangrijke taak uitvoert, stelt Remco voor om te kijken hoe het met je denkbeeldige staart gaat. Voel je je er hyped over of juist helemaal niet? Hoe is je energieniveau voor, tijdens en na de taak? Wees eerlijk tegen jezelf bij het checken en bepaal simpelweg of iets je energie opzuigt of dat het je energie geeft. Wanneer het eerste het geval is, moet je misschien je kompas opnieuw instellen. Als het je energie geeft weet je dat je op de goede weg bent!

Als het aankomt op lichaam en geest is ons geweldige team van leraren er om je te helpen. Maak je geest leeg, daag jezelf uit en word een betere versie van jezelf tijdens een persoonlijke sessie.

DE IMPACT VAN AANWEZIGHEID

Kijk vaker naar je staart

Deze uitzending van Ben Tiggelaar op BNR podcast van afgelopen zaterdag leert ons hoe je je energieniveau in de gaten kunt houden. Spreker Remco Claassen, een bekende Nederlandse trainer en spreker op het gebied van persoonlijk leiderschap, vertelt over de kwispelmethode, en deelt tips om het beste uit jezelf te halen.

BNR PODCAST
Kunst en cultuur in Rotterdam

blijf in verbinding

Een goede manier om verbonden te blijven is om samen nieuwe dingen te proberen. CBK Rotterdam heeft een kaart voor je gemaakt om met je vrienden van de Westersingel naar de Wilhelminapier te lopen. Haal de kaart op bij Tourist Information Rotterdam, TENT Rotterdam of CBK Rotterdam.

Rotterdams Handwerk, een sociale onderneming die werkt met mensen die belemmeringen ondervinden op de arbeidsmarkt, is ook een goed voorbeeld van hoe je als collectief sterk kunt staan. Zij maken duurzame, lokale en mooi vormgegeven artikelen die je kunt kopen.

Of wat dacht je van Bakkie Trots? Zij maken koffiebekers van zelfgegraven klei. De samenstelling van de klei vertaalt zich in unieke prints die voor elke graaflocatie anders zijn. Elke beker heeft uiteindelijk zijn eigen unieke print en verhaal.

Bakkie trots
PERSONAL TRAINING

how to book a personal session?

Boek een personal session

Zorg ervoor dat er YG Personal credits staan op jouw account. Stuur ons een email via onderstaande knop. Laat ons weten wanneer je door welke leraar op welke manier wilt worden begeleid.

We helpen je lichaam en geest in balans te brengen!

Vragen? Stuur een mailtje; hey@yogaground.nl

Blijf op de hoogte, volg je favoriete yoga studio in Rotterdam Centrum op InstagramFacebook of schrijf je in voor ons mailing list.